Į svetainės "Už gyvybę" pradžią Naujausias "Už gyvybę" numeris
2000 m. vasara, Nr. 6

PASAULIO GYVYBĖS GYNĖJAI

Med. dr. doc. Danė ŠLAPKAUSKAITĖ

ŠEIMA IR EUCHARISTIJA - KONFERENCIJA MASKVOJE

Gegužės 24 - 25 d. Maskvoje vyko konferencija ,,Šeima ir Eucharistija”. Tai buvo tarsi po kelių dienų vykusio Rusijos Eucharistinio kongreso įžanga. Iš Lietuvos dalyvavome dvi gydytojos, Šiaulių vyskupijos šeimos centro atstovės, Danė Šlapkauskaitė ir Asta Damkuvienė.

Prieš dešimt dvidešimt metų į Maskvą važiuodamos darbo ir mokslo reikalais, į kursus, net nesapnavome, kad Maskvos gatvėmis vaikščiosime su vienuolių drabužiais, kad vyks katalikiški ,,sąjunginiai” renginiai, bus katalikų katedra, vyskupas. Norėjosi sutikti kolegas, kurie tada linguodami galvas prasitardavo apie sunaikintas šventoves, džiaugėsi Zagorsku bei pavienių menininkų ir žurnalistų dvasiniais polėkiais.

Dabar Maskvoje gyvai veikia katalikų katechizacijos šeimos centrai, kasmet organizuojamos rekolekcijos, konferencijos, seminarai. Užtektinai dvasinės literatūros rusų kalba, garso ir vaizdo kasečių religine tematika.

Į konferenciją ,,Šeima ir Eucharistija” buvo pakviesti europinės Rusijos dalies katalikų atstovai, taip pat ir kaimynai: šeimos centrų atstovai iš Ukrainos, Baltarusijos, Lietuvos. Konferencija vyko naujai atstatytoje Marijos Nekaltojo Prasidėjimo katedroje. Tiek konferencija, tiek kongresas nebūtų vykę be kitų šalių katalikų paramos.

Konferenciją atidarė europinės Rusijos dalies apaštališkasis administratorius arkivyskupas Tadeusz Kondrusiewicz. Jis šeimą palygino su rojaus gėle: neatsargūs žingsniai kaip gėlę trypia šeimą. Plinta šeimų krizė: kas antra šeima išsiskiria, o jaunos šeimos dar dažniau; du kartus daugiau žmonių miršta negu gimsta. Šeima turėtų būti meilės ir maldos mokykla.

Šventojo Sosto dėmesį šeimoms ir Rusijos šeimų krizę įvardijo prelatas Vatikano atstovas, skaitęs turėjusio atvykti kardinolo Lopez Truchillo parengtą pranešimą. Popiežiaus enciklikos Familaris consortio, Evangelium vitae, daugelyje šalių įsteigti šeimos institutai – tai dėmesio šeimai išraiška. Kardinolas atkreipė dėmesį, kad vaisingumas šeimoje – ne tik gimimai. Tai ir tarpusavio meilė, ir vaikai, ir asmenybių spinduliavimas visuomenėje. Egoistiškas užsisklendimas krikščioniškai šeimai turi būti svetimas. Kardinolas L. Truchillo yra buvęs Rusijoje, jis pastebėjo iškreiptą vertybių supratimą, dėmesio stoką ne seneliams, bet vaikams, o ypač nepagarbą dar negimusiems. Oficialios statistikos duomenimis, Rusijoje kasmet padaroma 3,5 mln. abortų. Tai 10 proc. pasaulio abortų. Reikia maldos, kad būtų pastotas kelias tokiai žiauriai visuomenės klaidai. ,,Ne kiekvienas gali skaityti paskaitas, bet kiekvienas gali melstis; o tai jėga!” – toks popiežiaus Jono Pauliaus II kvietimas.

Pro Life atstovas svečias iš JAV D. D. Minei, Rusijos atstovė dr. Galina Maslianikova bei E. Kovalevska iš Lenkijos savo pranešimuose atskleidė, kaip užmaskuotai ir piktybiškai pasaulyje ir Rusijoje veikia Planuotos tėvystės organizacija. Keisdama savo pavadinimus, prisidengdama gražiais šūkiais ir tikslais ji skleidžia šeimos degradacijos moralę. Ekonominė krizė panaudojama kai kurių grupių ir asmenų bizniui ir pelnui. Demografai teigia, kad kasdien Rusijoje motinos įsčiose gyvybė atimama 2 tūkstančiams vaikų. Ortodoksų Bažnyčios atstovas T. M. Obuchovas priminė bolševikinės Rusijos blogo pavyzdžio įtaką – vaikų žudymą prieš gimimą. Jis akcentavo informacijos svarbą, nes daugelis žmonių nesupranta blogio. Dėl abortų žalos sutaria ir ortodoksai, ir katalikai, ir tai jie vertina kaip Rusijos žaizdą.

Ar Rusija gali mylėti vaikus? – tokį klausimą kėlė žymi gyvybės kultūros propaguotoja Eva Kovalevska. Totalitarinio režimo šalyje gyvenę žmonės turėtų suprasti gundymus ir viliones. Tačiau, anot vienos iš konferencijos organizatorių Galinos Maslianikovos, dažnai išgirstamas vien neryžtingas atodūsis.

Nestigo ir jaunų šeimų pavyzdingo gyvenimo liudijimų. Susibūrusi Kanos bendruomenė, vyksta sutuoktinių porų susitikimai. Kokia reikšminga dvasinė pagalba šeimai ir kokie tos pagalbos vaisiai, liudijo kelios sutuoktinių poros, kai kurios jų jau buvo beišsiskiriančios. Apie šeimos moralę kalbėjo kunigai svečiai iš Lenkijos, Petrozavodsko; dėmesingi šeimai Lvovo dvasininkai: net 9 - 10 kartų susitinka su sužadėtiniais.

Rusijos katalikai šeimos centrą suvokia kaip stiprų šeimos atramos tašką.

Malonu buvo pabendrauti su kolegėmis bendramintėmis gydytojomis iš Kaliningrado srities, Ukrainos, Baltarusijos. Dauguma jų pediatrės bei psichologės. Kai kam kėlė nuostabą mano bendrakeleivė Asta Damkuvienė – nedaranti abortų ginekologė. Pasidžiaugėme ir komplimentais, skirtais kitiems Lietuvos ginekologams. Anot Evos Kovalevskos, Lietuvai netrūksta tikrų gyvybės kultūros puoselėtojų, tokių kaip gyd. V. Rudzinskas, doc. A. Šaulauskienė. Taigi lengviau organizuoti įvairius kursus.

Nemažą kaliningradiečių grupę lydėjo lietuvis kunigas misionierius Andrius Eidintas. Turiningos buvo tos dienos Maskvoje. Pamatėme, kad panašios dvasinės ligos tiek Lietuvoje, tiek Rusijoje. Pajutome kolegų rūpestį. Esame dėkingos Maskvos šeimos centrui – seseriai Marijai bei poniai Larisai – už kvietimą ir svetingumą, už puikią organizaciją, o Šiaulių vyskupui E. Bartuliui už paraginimą vykti į Maskvą. Reikia dalytis žiniomis, organizuoti kursus ir seminarus, o visų pirma – melstis ir išmokti mylėti.