Į svetainės "Už gyvybę" pradžią Naujausias "Už gyvybę" numeris
2002 m., Nr. 10

LEIDĖJŲ ŽODIS

Mielas skaitytojau, žmogaus gyvybės gynėjau,

Koks prasmingas šiandien mūsų popiežiaus Jono Pauliaus II kreipinys į mus, pašauktus Dievo valia mylėti, gerbti, saugoti ir ginti žmogaus gyvybę mūsų planetoje, „sutaikykite žmones su gyvybe“. Šiam kvietimui įgyvendinti skirtas mūsų redakcijos ir redkolegijos darbas, kurio bendrą rezultatą – dešimtą leidinio „Už gyvybę“ numerį – laikai rankose.

2001 metų rugsėjo 11-oji tarsi perskirstė Žemės gyventojus: ar esame už, ar – prieš gyvybę. Mūsų pasirinktuoju keliu už gyvybę po Amerikoje įvykusios tragedijos pasuko daugybė įvairiausių tautybių, religijų, rasių žmonių. Šiandien, kai mirties grėsmė pakibo ties kiekvienu žmogumi, gyvybės vertė daugeliui jau įgavo kitą prasmę. Lyg pabudę iš gražių sapnų, daugelis išvydo aplink mus tvyrantį blogį, neapykantą, kerštą, pridengtą tikėjimo kaukėmis, veidmainyste.

Šiandien vedliai už gyvybę turi ypatingą paskirtį, jų laukia didelis ir atsakingas darbas. Lietuvoje kol kas esame tartum kitų tautų tragedijų nuošalyje, bet žmogaus gyvybei grėsmių pas mus kasdien gausėja ir ši padėtis tampa vis labiau bauginanti bei kelianti didelį rūpestį.

Skandalingiausiai spaudoje šiemet nuskambėjo žinia apie žmogaus spermos banko įkūrimą Nemenčinėje, veterinarijos instancijoje. Šalia gyvulių spermų puikuojasi ir homo sapiens spermos bankas (taip ir pavadintas). Į tokį skandalingą faktą niekas per daug nekreipia dėmėsio. Ir suprantama kodėl: parlamente rengiamasi priimti įstatymą, įteisinantį dirbtinį žmogaus apvaisinimą donorų, t. y. ne sutuoktinio, sperma. Sunku patikėti, kad nūdienis parlamentas atsižvelgs į Bažnyčios ir „Už gyvybę“ pareikštas nuomones šiuo klausimu. Šiandien bandymai su žmogaus gyvybe naikinant embrionus vykdomi pagal Sveikatos apsaugos ministerijos įsaką be jokių teisinių aktų, tiesa, kol kas dar apsiribojama šeima: apvaisinimas donorų sperma draudžiamas.

Tačiau yra ir skaidrių akimirkų. Džiaugiamės, kad vasario 11-oji visoje Lietuvoje švenčiama kaip Pasaulinė ligonių diena. Esame dėkingi Sveikatos ministerijai už mūsų iniciatyvos palaikymą: tradiciškai siunčiame į Lietuvos ligonines aplinkraščius, kuriuose raginame švęsti šią šventę. Su aplinkraščiu siunčiamas kasmetinis popiežiaus Jono Pauliaus II laiškas ligoniams.

Jau kelinti metai iš eilės Lietuvoje paskutinį balandžio sekmadienį minima Pasaulinė gyvybės diena. Dėkojame Lietuvos švietimo ministerijai už mokykloms išsiuntinėtus raginimus paminėti šią šventę. Džiugu, kad šią gražią, beveik visame
pasaulyje švenčiamą Gyvybės dieną paminėjo didieji ir mažieji mūsų miestai. Vilniuje buvo suorganizuotas Gyvybės
maratonas – kelių sostinės mokyklų moksleiviai bėgo Neries pakrante iki Antakalnyje prie Universiteto moterų klinikos mūsų iniciatyva 2000 m. pabaigoje pastatytos dekoratyvinės skulptūros „Motinystė“.

Kaune Šeimos centras ir mūsų asociacijos Kauno skyrius Gyvybės dienos proga suorganizavo daug dėmesio susilaukusį forumą „Už gyvybę“, asociacijos Šiaulių skyriaus iniciatyva Šiauliuose vyko jaudinantis renginys – mokiniai susikibę rankomis buvo apjuosę Šiaulių gimdymo namus.

Šių metų pabaigoje mūsų asociacija kartu su Vilniaus universiteto moterų klinika sulaukė garbaus svečio iš JAV,
dekoratyvinės skulptūros „Motinystė“ fundatoriaus, medicinos daktaro Raimundo Sidrio.

Džiaugiamės prie mūsų asociacijos įsteigto Leidybos ir informacijos centro darbu. Dėkojame už turiningą, labai naudingą gyvybės gynėjams šio centro leidžiamą žurnalą „Už gyvybę“. Raginame, mielas skaitytojau, palaikyti šią gražią iniciatyvą ir prenumeruoti leidinį.

Bene didžiausias šiųmetis įvykis – tai prie mūsų asociacijos įkurta Raouel Follereau jaunimo sekcija, nors dar negausi, bet energinga ir iniciatyvi. Šiemet ji jau dalyvavo Varšuvoje surengtoje akcijoje renkant lėšas raupsuotiesiems Afrikoje. Jaunimo iniciatyva, remiant kolegoms Varšuvoje, buvo į lietuvių kalbą išversta ir išleista knygelė „Meilės knyga”. Teatlygina
Aukščiausias Kūrėjas kiekvienam mūsų asociacijos nariui ir rėmėjui už asmeninį įnašą gyvybės gynimo kelyje. Tegu gėrio žiedais nubarstytais takais į Naujuosius metus įžengia visi mūsų geradariai, ganytojai, bendražygiai – Lietuvių katalikų mokslo akademijos medikai, Lietuvos vyskupijų šeimos centrai, Kauno krikščioniškieji gimdymo namai, Vilniaus universiteto moterų klinika, Lietuvos sveikatingumo centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Vilniaus savivaldybės Sveiko miesto centras, mūsų draugai bendraminčiai Varšuvoje, Gdanske, Niujorke ir Paryžiuje. Tesidarbuoja ištvermingai kupina energijos ir geros sveikatos mums būstą teikianti „Sveikatos“ redakcija.

Dievas taip sutvarkė, kad be paliovos visi nešiotume vieni kitų naštas, teikdami abipusę pagalbą. Tad gyvenkime šios
dieviškos logikos sampratoje. Kristaus gimimo slėpinyje šv. Kalėdų ir Naujųjų 2002-ųjų metų proga prisiminkime savo
svarbiausią priesaką – saugoti ir ginti žmogaus gyvybę nuo pradėjimo iki natūralios mirties.

Primus utilis esse – pirmiausia būk naudingas!

Su gilia ir nuoširdžia pagarba visiems

PGF „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos pirmininkė Alina Šaulauskienė