Į svetainės "Už gyvybę" pradžią Naujausias "Už gyvybę" numeris
2002 m., Nr. 11

PASAULIO ĮVYKIŲ APŽVALGA

BIOINŽINERIJOS ŽYGIS PER PASAULĮ -
civilizacijos laimėjimas ar žlugimo pradžia

Prieš metus mus pasiekė intriguojanti žinia: Šventosios Širdies universitetas Romoje įsteigė medicininį placentų ir virkštelių banką! Turint omenyje visą mūsų šiandieninį kontekstą, pati idėja yra daugiau negu kompromisinė. Ar tai reiškia, kad Vatikanas pagaliau sutiks, jog būtų eksperimentuojama su kamieninėmis ląstelėmis? Galime numanyti, kad ir Vatikanas yra atviras mokslo pažangai. Tiksliau viską paaiškina Focus on the Family internetinio puslapio bioetikos apžvalgininko Carrie Earll žodžiai: „Placentos bankas yra simbolis, kad gyvybės gynėjai nėra priešingi tyrimams, kuriais siekiama atrasti įvairių ligų gydymo galimybę. Mes tik nenorime, kad būtų eksperimentuojama su žmogaus embrionais, kurie gali žūti šiuos metodus pritaikius gydymui“.

Krikščionišku požiūriu į bioinžineriją reikėtų žvelgti iš šeimos pozicijos. Filipinų vyskupų konferencija paskelbė (kovo 9 d.) šešis principus, nukreiptus prieš žmogaus klonavimą ir geriausiai atspindinčius šį požiūrį.
1. Dirbtinai sukurti embrionus, be jokio ryšio su seksualumu, reiškia veikti prieš prigimtį;
2. Klonavimo metu žūsta embrionai, kuriais manipuliuojama. Embrionas jau yra žmogiškoji būtybė;
3. Žmogaus asmens klonavimas yra technika, neatsižvelgianti į dvasinį žmogaus matmenį;
4. Klonavimas prieštarauja kiekvieno asmens vertei, unikalumui ir originalumui ir paverčia asmenį objektu;
5. Klonavimas pažeidžia lygybės ir nediskriminacijos principus: vienas žmogaus, šiuo atveju mokslininkas, dominuoja kito atžvilgiu, pasitelkdamas selektyvią eugeninę schemą;
6. Laimėjimai negali būti naudojami kaip priežastis iš esmės ydingai procedūrai pateisinti.

Kas labiausiai suinteresuoti klonavimo įteisinimu? Amerikoje tai P. Zavos, Kentukio vaisingumo specialistas, ir Raelis (formaliai žinomas kaip Claude Vorilhornas), klonavimo kompanijos „Clonaid“ įkūrėjas. P. Zavos netgi teigia pažįstąs 700 nevaisingų porų, pasirengusių dalyvauti klonavimo projekte konkrečiai neįvardytoje Viduržemio šalyje. Jis bendrauja taip pat su Severino Antinori, Romos vaisingumo ekspertu, bei Avi Ben-Abrahamu – Amerikos žydu biotechnologu.

Raelis žinomas taip pat kaip „Raelio judėjimo“ įkūrėjas bei vadovas. Jis teigia, kad 1973 m. jį buvo aplankęs ateivis, apreiškęs jam, jog žmonija atsiradusi iš DNR, veikiant ne Žemės gyventojams. Sektos lyderis yra apvaisinęs in vitro 62 metų moterį. Be to, yra įsteigęs pelno siekiančią klonavimo kompaniją Bahamų salose.

Metinė bioinžinerijos žygio chronologija

KANADA. 2001 m. kovo 2 d. Otavoje vyko Katalikų organizacijos „Už gyvybę ir šeimą“ organizuotas seminaras apie biotechnologijas. Jame dalyvavo nemažai garsių Kanadoje asmenų. Šio seminaro tikslas – užmegzti ryšius tarp etikų ir mokslininkų bei aiškintis naujus mokslinius atradimus (išsamus seminaro ir jo temų aprašymas www.gyvybe.lt/uzgyvybe).

ROMA. Kovo 22 d. Severino Antinori, paskelbęs apie savo planą klonuoti pirmąją žmogiškąją būtybę, Romos medikų asociacijai, siekiančiai sustabdyti jo veiklą, atsakė, kad Vatikano teiginys, jog klonavimas pažeidžia žmogaus orumą, jam primenąs Inkvizicijos laikus. „Mes dirbame, kad žmogiškumas padėtų žmogui, o ne tam, kad sukurtume kažką negatyvaus”, – teigė jis. Antinori ieško šalies, kur jis galėtų įvykdyti savo eksperimentą.

PRANCŪZIJA. Birželio 20 d. Prancūzija priėmė įstatymą, draudžiantį klonuoti žmogų medicininiams tyrimams. Socialisto ministro pirmininko Lionelo Jospino kabinetas priėmė pasiūlymą šios technologijos potencialias galimybes išnaudoti ligoms gydyti. Prezidentas Jacques Chiracas, būdamas žmogaus embriono klonavimo priešininkas, tik sveikino klonavimą draudžiantį įstatymą. Jis pasakė, kad prioritetas turėtų būti teikiamas kitiems ląstelių terapijos būdams.

Nors Britanija legalizavo klonavimą medicininių tyrimų tikslais, žymiausieji jos mokslininkai reikalauja uždrausti klonuoti žmogų tarptautiniu mastu. Karališkoji draugija įspėjo, kad vienas iš žmogaus klonavimo pavojų yra smarkiai sužalotų individų pradėjimas.

LIUBLIANA, Slovėnija, birželio 21 d. Sekmadienio referendumas, kurį organizavo Parlamento konservatorių partija, 72,4 proc. balsų dauguma neleido vienišai moteriai tapti motina dirbtinio apvaisinimo būdu. Konservatoriai įsitikinę, kad vaiko teisė turėti tėvą yra svarbesnė už moters teisę turėti vaikų. Oponentai sako, jog trečdalis Slovėnijos vaikų turi tik vieną gimdytoją. Iš dviejų milijonų buvusios Jugoslavijos Respublikos gyventojų 70 proc. yra katalikai.

JAPONIJA. Liepos mėnesį kun. Jerry Novotny, vadovaujantis prolaifiniam internetiniam dienraščiui, išplatino dr. Dianne N. Irving pastabas apie pačią sąvoką „žmogaus embriono kamieninės ląstelės“. Mokslininkės teigimu, nėra tokio dalyko kaip „žmogaus embriono kamieninės ląstelės“, kadangi, kartą atskirtos nuo embriono, jos jau savo ruožtu tampa naujais embrionais kaip natūralūs monozigotiniai dvyniai. Todėl toks tyrimas, nors ir negerbiantis šio „kamieninių ląstelių“ „šaltinio“, turėtų būti vadinamas „embrioniniu tyrimu“. „Kamieninės ląstelės“ yra tik kaip surogatinis terminas, pakeitęs „preembrioną“. Taip pat netiksli ir „gemalo kamieninės ląstelės“ sąvoka. Savo teiginį mokslininkė pagrindžia citatomis iš daugiau kaip dešimties žinomų Amerikos medicinos vadovėlių.

PRANCŪZIJOS Aukščiausiasis Teismas liepos 2 d. paneigė gemalo, kaip žmogiškosios būtybės, statusą: jis patvirtino 1998 m. Korekcinio teismo nuosprendį, anuliuojantį 1997 m. vykusio teismo išvadas, kuriomis remiantis buvo nuteistas girtas vairuotojas, 1995 m. sužeidęs nėščią moterį, kuri dėl to prarado savo kūdikį. Tiek 1998-ųjų, tiek 2001-ųjų metų teismų nuosprendžiai teigia, kad „negyvas gimęs kūdikis nėra asmuo, ginamas baudžiamojo įstatymo“.

VOKIETIJOS kancleris Gerhardas Schroederis liepos 4 d. žodžiu leido daryti tyrimus su žmogaus embriono ląstelėmis, jei šios yra importuotos. Tuo tarpu prezidento Johannes Rau nuomonė priešinga – jam tai primena nacių vykdytą eugenikos programą.

JAV. G. Busho administracija, anot New York Times (liepos 5 d.) numeris, sudarė prielaidą, kad negimęs vaikas būtų įtrauktas į medicininę vaikų sveikatos draudimo programą, t. y., kad negimęs kūdikis būtų vertinamas kaip pacientas.

Nepaisant to, Virdžinijos klinika greitai paskelbė kurianti žmogaus embrionus tik dėl kamieninių ląstelių tyrimų.

Tačiau rugpjūčio mėnesį viso krikščioniškojo pasaulio laukė didžiulis pralaimėjimas kamieninių ląstelių fronte – JAV prezidentas neatlaikė spaudimo ir sutiko, kad būtų finansuojama 60 jau veikusių embrionų gamybos linijų su sąlyga, jog nebus kuriami nauji embrionai ir naujos linijos. Romos Katalikų Bažnyčia kritikavo tokį sprendimą. Prie jos prisidėjo taip pat ir Amerikos gyvybės lyga (American Life League), Besirūpinančių Amerika moterų organizacija (Concerned Women for America) ir Tarptautinė žmogaus gyvybės organizacija (Human Life International). Nacionalinis teisės į gyvybę komitetas (National Right to Life Committee) ir kai kurie pavieniai asmenys pritarė prezidentui. Bet kuriuo atveju aukščiausias Valstijų politikas tarė savo žodį, ir nieko kito nebeliko, kaip tik kiekvienam pasilikti prie savo pozicijos priimant faktą – kamieninių ląstelių linijos jau iki tol egzistavo nebūtų žlugusios ir netgi be valstybinio išlaikymo, tačiau bioinžinerijos debatai tebekaitintų atmosferą.

VATIKANAS nepasmerkė G. Busho. Popiežiškoji teisingumo ir taikos taryba savo dokumente „Bažnyčia ir rasizmas“ Jungtinių Tautų konferencijai (2001 m. rugpjūčio 31 – rugsėjo 7d.) pareiškė, kad eksperimentavimas su žmogaus embrionais gali nuvesti į naują vergovės formą, sukuriant naują žmogiškųjų būtybių „subkategoriją“.

ŠVEICARIJOJE rugsėjo 28 d. Nacionalinė mokslo įstaiga leido importuoti žmogaus embrionus biomedicininiams tyrimams.

KIPRO vyriausybė per pusę valandos uždraudė reprodukcinį klonavimą po to, kai daktaras Panayiotis Zavos paskelbė viešai apie savo planus. Europos Parlamentas išreiškė priešingą poziciją.

JAPONIJA leido produkuoti netgi žmogaus ir gyvūno hibridinius embrionus.

ANGLIJA lapkričio 19 d. priėmė laikinus įstatymus, draudžiančius reprodukcinį klonavimą, ir tai padarė po to, kai dr. Antinori paskelbė viliasis pradėti klonuoti žmones šioje šalyje.

JAV. Lapkričio 20 d. Niujorke įvyko Jungtinių Tautų VI Tarptautinės konvencijos prieš reprodukcinį žmogaus klonavimą komiteto susitikimas. Vokietija ir Prancūzija siūlė uždrausti reprodukcinį klonavimą, legalizuojant „terapinį“, ir joms pritarė daugelis tarptautinių delegatų. Vatikano atstovas ir nuolatinis stebėtojas Jungtinėse Tautose arkivyskupas Renato Martino prieš dieną prieštaravo bet kuriam klonavimui. „Šis žmogiškųjų būtybių išnaudojimas, kurio siekia tam tikros mokslo ir pramonės žmonių grupės, skatinamos ekonominių interesų, yra visiškai etiškai nesuderinamas. Žmogaus vertė ir teisė gyventi tokiu atveju dar labiau paminama, kadangi žmogiškosios būtybės – embrionai sukuriami tam, kad būtų perdaryti...“

ANGLIJA lapkričio 27 d. (Lifesite žiniomis) galutinai uždraudė reprodukcinį klonavimą.

Taip pat šią dieną Zenit.org atsiuntė keleto įtakingų pasaulio religijų atstovų pareiškimus, nukreiptus prieš bet kurios rūšies klonavimą. Maskvos stačiatikių patriarchato atstovas spaudai Antoni Ilinas sakė: „Nuo pradėjimo momento embrionas yra apgaubtas žmogiškojo orumo ir palaimintas gyvybės dovana. Vadinamasis terapeutinis klonavimas yra ne kas kita, kaip blogiausias paaukotas kitų labui žmogiškosios būtybės panaudojimas“. Italijos musulmonų bendruomenių susivienijimo sekretorius Roberto Hamza pareiškė: „Mes visiškai pasmerkiame bet kokį bandymą modifikuoti ar imituoti Kūrimą“. Vyriausiasis Romos rabinas ir gydytojas Riccardo Di Segni prisipažino, kad jis atidžiai sekė „visą prokreacijos technikų pažangą ir galimą jų pritaikymą. Iškyla skaudinantys scenarijai, kuriuos sunku kontroliuoti, todėl reikia ypač būti atsargiems”. Kitą dieną popiežius Jonas Paulius II asmeniškai pasmerkė JAV kompanijos Advaced Cell Technology pareiškimą, kad ji klonavo pirmąją žmogiškąją būtybę, kurios gyvybę vėliau nutraukė. Nekreipdamas dėmesio į jokius pareiškimus, nors ir neskirtus tiesiogiai jam, Jungtinių Tautų parlamentas griežtai atsisakė uždrausti klonuoti žmogų.

ŠVEDIJOS tyrimų taryba, gruodžio 5 d. duomenimis, pritarė, kad žmogaus embrionai būtų klonuojami terapiniais sumetimais.

KANADOS parlamentas gruodžio 10 d. leido eksperimentuoti su 14 d. amžiaus embrionais, kurie turėjo būti panaudoti dirbtiniam apvaisinimui.

ANGLIJA. Zenit.org gruodžio 11 d. pranešė, kad Anglijoje jau slystama žemyn stačiu eugenikos šlaitu. Egiptiečių kilmės vaisingumo ekspertas Mohammedas Taranissi pastatė „genetinio embrionų apipavidalinimo“ laboratoriją. Šios naujos žmogiškosios būtybės nebūtinai gyvens. Jos galės būti panaudojamos kaip sveikų genų šaltinis mirtinai sergantiems vyresniems vaikams. Egiptietis pasiruošęs prašyti žmogaus vaisingumo ir embriologijos valdžios leidimo tai daryti arba dirbti be jo.

KINIJA gruodžio 18 d. pasekė Anglijos pavyzdžiu ir leido klonuoti žmogaus embrionus tyrinėjimo tikslais.

KANADA. 2002 m. sausio 11 d. Kvebeko provincija paskelbė uždraudžianti bet kokius destruktyvius embrioninius tyrimus.

VOKIETIJOS parlamentas sausio 23 d. gavo 75 tūkstančius piliečių parašų, kuriais patvirtinama būtinybė ginti žmogaus gyvybę, įskaitant ir embrionus. Šiuos parašus surinko „Schoenstatt“ judėjimas, Duonos ir Gyvenimo bendruomenė ir fokoliarai. Nepaisant to, lygiai po savaitės 340 deputatai iš 618 oficialiai nubalsavo už biomedicininių eksperimentų su įvežtais embrionais legalizavimą.

Nerimą kelianti išvada – didžiosios pasaulio šalys legalizavo biomedicininius tyrimus, atliekamus su įvežtais embrionais. Įdomu, kas bus šių embrionų tiekėjos?
Pagal www.LifeSite.net ir www.Zenit.org. parengė Aurelijus KASPARAVIČIUS