Į svetainės "Už gyvybę" pradžią Naujausias "Už gyvybę" numeris
2002 m., Nr. 12

PASAULIO ĮVYKIŲ APŽVALGA

Konferencija Strasbūre „Įvadas į Europos teisę“
2002 m. birželio 7–10 d.

Konferenciją organizavo Europos jaunimo aljansas (EJA), kuriam priklauso įvairių pasaulio šalių jaunimas. Bendradarbiaudamas su kistomis tarptautinėmis organizacijomis EJA stengiasi kurti laisvą ir teisingą visuomenę skleisdamas gyvybės ir kultūrą. Pripažindamas kiekvieno žmogaus orumą nuo prasidėjimo iki natūralios mirties, EJA dalyvauja priimant pagrindines Europos konvencijas, rengdamas nutarimus ir rašydamas kvalifikuotas rekomendacijas.
Strasbūro konferencijoje dalyvavo krikščioniškų jaunimo organizacijų ir šeimos centrų atstovai iš Olandijos, Čekijos, Škotijos, Kroatijos, Slovakijos, Italijos, Lenkijos, Austrijos, Vokietijos ir Lietuvos.
Organizatoriai renginio metu siūlė savo konsultantų pagalbą įvairiais teisiniais klausimais. Pavyzdžiui, sužinoję apie Lietuvoje rengiamą Dirbtinio apvaisinimo įstatymą, pasiūlė, kad mes šį rengiamą projektą atsiųstume išverstą į anglų kalbą, o EJA vadovė iš Briuselio EJA vardu parašytų savo nuomonę dėl šio įstatymo LR Parlamentui.
Europos komisijos teisės ekspertas Jakobas Cornides supažindino su pagrindinių Europos institucijų struktūra (ES, ET, EK), svarbiausiomis konvencijomis, jų privalumais ir spragomis, kai pačios valstybės nesilaiko savo sukurtų nutarimų. Tai akivaizdu iš Vaiko teisių konvencijos. Valstybės, šios konvencijos dalyvės, pasirašo deklaraciją, kurioje sakoma: „vaikui, atsižvelgiant į jo fizinį ir psichinį nebrandumą, reikia ypatingos apsaugos ir priežiūros, taip pat teisinės apsaugos tiek iki pat gimimo, tiek po jo…“ (I dalis, 1 straipsnis). Pagal šią konvenciją vaiku laikomas kiekvienas žmogus, neturintis 18 metų. Ratifikavusios konvenciją šalys legalizuodamos abortą pažeidžia konvencijos nuostatas.
Filosofijos profesorė Janet Smith iš JAV perskaitė pranešimą „Ryšys tarp kontracepcijos, aborto ir eutanazijos“. Ji parodė, kad šie procesai yra glaudžiai susiję, o gausiau naudojant kontracepcijos priemones abortų skaičius nemažėja.
Europarlamento bioetikos komisijos narys Peter Liese supažindino su nutarimais dėl tyrimų su embrionais. Minėjo, kad šiuo metu komisijos nuostata yra prieš eksperimentus su žmogaus embrionais, klonavimą, tačiau ne visos šalys to laikosi, nes kol kas komisijos nuostatos yra rekomendacinio pobūdžio.
Kiekvienas konferencijos dalyvis gavo po referatą „Gyvybės evangelija ir šeimos planavimas“, taip pat „Natūralaus šeimos planavimo teisiniai argumentai prieš kontracepciją“. Šiuos straipsnius ketiname išversti į lietuvių kalbą ir dalyti parapijų atstovams bei mokytojams, besilankantiems Šeimos centre.
Konferencijos dalyviai supažindino visus su savo šalies situacija ginant gyvybę ir šeimos instituciją. Paaiškėjo, kad sunkiausia situacija yra Olandijoje, kur nutraukti nėštumą moters pageidavimu yra leidžiama iki 20-osios savaitės. Beje, tai antroji valstybė Europoje (neskaitant Belgijos), kur yra legali eutanazija. Olandijoje kasmet mirtį eutanazijos būdu pasirenka apie 5 tūkst. gyventojų.
Dalyviai buvo supažindinti su esama situacija Lietuvoje, kalbėta apie Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektą ir apie parašų rinkimo akciją šiam projektui sustabdyti. Ši akcija yra paminėta olandų mėnesiniame laikraštyje „Right to life“ birželio mėn.
Nauja darbo patirtimi pasidalijo Škotijos vyskupų konferencijos atstovas parlamentui. Jie lankosi ir diskutuoja įvairiose valstybinėse institucijose. Pavyzdžiui, keli vyskupai, šeimos centrų atstovai susitaria susitikti su konkrečiu ministru bei keliais jo atstovais prie apskrito stalo ir aptarti konkretų klausimą ar projektą. Tokiu būdu Bažnyčia turi galimybę įstatymų leidėjams tiesiogiai išsakyti savo nuomonę ir duoti motyvuotas rekomendacijas.
Konferencijai baigiantis buvo pateikti adresai, kur galima gauti daugiau informacijos, nurodytos planuojamų konferencijų datos ir temos.

Gyd. Danielius SERAPINAS
Vilniaus arkivyskupijos
Šeimos centras